Tenker du på å adoptere et dyr?
Det er en del ting du bør tenke gjennom før du går til det skrittet og skaffer deg et dyr, enten det er ved adopsjon eller kjøp fra butikk eller oppdretter.
Tid
Å ha dyr tar tid. Det er ingen vei utenom, men det meste av tiden det blir jo brukt til nettopp årsaken til at man skaffer seg dyr, nemlig kos. Resten er prisen man betaler i form av stell. Burdyr trenger vask og skifting på buret, samt masse tid utenfor buret, som kanskje er det viktigste man skal tenke på. Kaniner skal ikke bo innelukket i bur, de trenger plass til å løpe og hoppe. Alle dyr skal ha mat og vann, og noen trenger pelsstell regelmessig. Hunder må ut på tur hver dag, og alle må sjekkes jevnlig for sykdommer og skader. Skal du på ferie, eller bare reise bort en helg, så må du ha pass til dyret ditt. Får du ikke til dette, så må du bli hjemme. Avhengig av art, så lever dyr også en stund. En katt kan fint blir både 15 og 20 år, om ikke enda eldre. Kaniner blir gjerne 10 år eller mer.
Penger
Det skal ikke være gratis, eller engang billig, å ha dyr. Noen koster selvsagt mer enn andre, men alle koster. Selve adopsjonsgebyret, eller kjøpesummen, er den minste utgiften, det er alt det andre som vil sørge for at kontoen din ikke flyter over av kroner. Alle dyrearter trenger utstyr. Burdyr trenger selvfølgelig bur, så stort som overhodet mulig, og innredning, pluss bunndekke, badesand for enkelte, høy for dem som spiser det osv. Katter trenger noe å klore på, noe å sove på, transportbur, børste, flåttplukker, og litt annet småtteri. Hunder trenger seng, transportbur, seler, halsbånd og kobbel, børster og kammer, klotang, og kanskje klær. Alle trenger noe å ha mat og vann i. Og mat en er kontinuerlig kostnad man ikke skal ta lett på. I hvert fall ikke om man bryr seg om hva dyret får i seg, og det skal man jo gjøre. Kvalitetsmat koster.
Så er det alt det helsemessige, og det er ikke billig. Forsikring er gull verdt for katter, hunder og kaniner, det kan spare deg for et veldig trist valg i en akuttsituasjon. Likevel kommer man ikke utenom kastrering av katten eller kaninen, vaksiner, ormekurer, flåttmiddel og tannstell.
Hvilket dyr velger jeg?
Det kan ikke vi svare på, men som hovedregel bør du velge dyr etter livsstil, ikke motsatt. Altså, velg dyreart, rase og individ ut fra hvordan du lever og hva du kan tilby. Ikke forvent at dyret skal tilpasse seg deg og det livet du allerede lever dersom det egentlig ikke er naturlig for det dyret. Ikke kjøp hamster til barn, eller til deg selv som voksen om du er A-menneske. Hamstere tåler lite, og sover hele dagen. Ikke skaff deg Sibirsk husky dersom du vil gå tur med hunden løs utenom båndtvangperioden, eller ikke liker hunder som trekker i båndet. Ta for all del ikke en katt inn i huset dersom kloring på sofaen vil ødelegge hele uka for deg, og du ikke kan fordra pels på klærne dine. Og vil du ha noe du kan kle i kule klær og bære i en veske, kjøp deg en plysjhund på lekebutikken.
Kort sagt: Vær inneforstått med at når du velger dyr, så velger du hele pakka, ikke bare den delen du liker, de kommer nemlig med bivirkninger.
Kunnskap
En del av det lovpålagte ansvaret vi har som dyreeiere, er å ha kunnskap om de dyrene vi har hjemme, slik at vi kan dekke deres behov og ta forsvarlig var på dem. Derfor anbefaler vi å lese så mye som mulig på forhånd, før dyret kommer inn i huset. På internett finnes det masse informasjon om all verdens kjæledyrarter. Så masse at det kan være vanskelig å orientere seg i jungelen. En vanlig feil mange gjør er at de finner en side de liker, og så bruker de den. Og bare den. MEN ingen sider er ufeilbare. Og når det kommer til dyrehold, er det mange veier til Rom. Derfor bør du lese flere steder, og ta med deg det beste fra dem alle. For de fleste spørsmål, fungerer det fint med en prøv-og-feil-innstilling, for å finne det som fungerer for deg og ditt dyr. Men finner du advarsler om at noe er farlig å gjøre, eller å spise, så lar du være, selv om noen andre sier det er trygt. Det er alltid best å være på den sikre siden. Sunn fornuft kommer man også langt med, og en innstilling om at dyret, uansett størrelse, har rett til å føle seg trygt, og ikke bli plaget. Og er du i tvil om noe, så spør på dyreklinikken din, eller noen andre du vet har erfaring med det dyret du har.
Ok, jeg har bestemt meg, hvor får jeg tak i dyret mitt?
Smådyr, som fugler, gnagere og kaniner, fås kjøpt i dyrebutikker, men de ber vi deg innstending om å ikke bruke til det formålet. Dyr i butikk har det langt fra optimalt, de blir plukket på av fremmede hele dagen, og får ikke sine behov dekket tilfredsstillende. Mange butikker er dessuten alt for lite kritiske til hvem de selger dyrene til. Det finnes bedre alternativer. Organisasjoner som driver med omplassering av dyr får fra tid til annen inn gnagere og fugler, så det er verdt å sjekke med oss eller andre organisasjoner. Ellers er finn.no eller egne Facebook-grupper for den aktuelle arten steder å sjekke, hvor du kan komme i kontakt med oppdrettere som vet hva de driver med. Hunder har egne omplasseringsorganisasjoner, som FOD og Solplassen, selv om også vi har noen til adopsjon innimellom. Kaniner har vi oftere, og katter har vi til enhver tid.
Er du fortsatt usikker, så finnes det muligheter for å prøve ut hvordan det er å ha et dyr, uten å binde deg for resten av dyrets liv. Mange organisasjoner, og privatpersoner som vil omplassere sitt dyr, tilbyr en prøvetid på f.eks. 14 dager. For å prøve litt lenger, eller om du vil hjelpe flere over tid, så kan du melde deg som fosterhjem eller som steller for Kattehuset vår.
Har du kommet helt ned hit, så har du kanskje bestemt deg for å gi et av de dyrene vi har et hjem. Kontakt oss på telefon 915 90 095, eller send oss en epost på dyrinnut@modb.no, så finner vi det perfekte individet for deg sammen.