Ofte stilte spørsmål
Her besvarer vi noen viktige spørsmål.
Det kan gjelde dyr som for eksempel er dumpet ute eller dyr som ikke får tilfredsstilt sine behov når det gjelder mat, vann, sikkerhet og stell, eller skader som påføres av mennesker. Da har du i henhold til §5 Varsling i Lov om dyrevelferd ansvar for å varsle Mattilsynet eller politiet. Politiet kan varsles på telefon 02800. Bekymringsmelding til Mattilsynet kan du legge inn her. Hvis du ønsker kan du legge inn meldingen anonymt. Dersom du mener at forholdet ikke kan vente til neste arbeidsdag, kontakt Mattilsynets beredskapsvakt på telefon 22 40 00 00. Husk at det er bedre å varsle en gang for mye.
Dersom du kjører på eller kommer over et dyr som er påkjørt eller skadet har du i henhold til §4 Hjelpeplikt i Lov om dyrevelferd, plikt til å varsle myndighetene. Det gjør du ved å ringe politiets døgnåpne vakttelefon 02800. De kontakter den lokale Viltnemnda som rykker ut. Politiet vil også kunne veilede deg i hva du skal gjøre på skadestedet.
Dette gjør du på stedet:
- Ta på deg markeringsvest og sikre ulykkesstedet med nødblink og varseltrekant.
- Skaff først oversikt over eventuelle skadde personer. Gi førstehjelp og ring 113 dersom akutt hjelp er nødvendig.
- Ring politiet på 02800 for å melde om påkjørselen.
- Merk stedet der dyret ble påkjørt, slik at skadde dyr som har forlatt stedet, kan spores.
Hjelp det skadde dyret så langt du har mulighet. Du kan om nødvendig avlive dyret selv. Men for bl.a. tamrein og hjortevilt gjelder dette bare hvis det ikke lar seg gjøre å få tak i eieren, veterinær eller politiet innen rimelig tid. Avlivning av hjortevilt og tamrein krever tilstrekkelig kunnskap, ferdigheter og utstyr til å gjøre det på en måte som ikke utsetter dyret for ekstra lidelser. Det er derfor sjelden aktuelt for privatpersoner å avlive slike dyr selv.